Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is voor ons geen onderscheidende waarde maar een randvoorwaarde. U mag van ons verwachten dat wij met zorg voor het milieu en de samenleving opereren. Zoals bij veel bedrijven staat duurzaam ondernemen bij Koffiebranderij Van den Biggelaar centraal. en houden wij rekening met de maatschappelijke effecten van verschillende bedrijfsprocessen. Denk aan energieverbruik, minimalisering van verpakkingsmaterialen, recyclebare machines en duurzame producten met Rainforest Alliance of Max Havelaar keurmerk. Als producent van koffie én thee hebben we enkele speerpunten gekozen. Zo zijn reductie van verpakkingsmateriaal, hergebruik van afvalstromen en duurzame arbeidsinzet voor 2024 en 2025 onze speerpunten.

Duurzame arbeidsinzet

Toen ambacht, arbeid en betrokkenheid samenkwamen, ontstond er een samenwerking tussen de Koffiebranderij Van den Biggelaar en WVS Diensten. 

Maak kennis met Willy van Etten die vanuit WVS bij ons is gedetacheerd en is inmiddels al 40 jaar een vaste kracht bij WVS Diensten. Willy ‘vult dagelijks zijn zakken’ en is de stille motor op onze inpakafdeling. Al snel is de samenwerking met WVS verder uitgebreid en kunnen we met trots melden dat alle koffie en theeproducten van Biggelaar worden ingepakt door enthousiaste mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt!

Verpakking

Alle kartonnen verpakkingsmaterialen hebben het FSC keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Daarnaast werken we als omverpakking van onze koffiesoorten waar mogelijk met herbruikbare statiegeld kratten. Deze zijn gemaakt van resthout en worden geproduceerd bij het houtbewerkingsbedrijf van een werkvoorzieningschap. 

We zijn trots om te kunnen melden dat we sinds oktober 2023 werken met een nieuwe herbruikbare omverpakking voor onze kartonnen dozen. Een bestickering heeft plaatsgemaakt voor een luik zodat de doos eenvoudig opnieuw te gebruiken is. De doelstelling voor 2024 is om minimaal 30% van onze dozen tenminste 1 x opnieuw te gebruiken.

Energie

Voor de distributie van onze producten werken wij met vaste routes in verschillende regio’s om het brandstofverbruik en de CO2 uitstoot te beperken .Klanten ontvangen via het bestelportal een reminder enkele dagen voor de route zodat bestellingen niet worden vergeten en voorkomen we extra transport.

In ons pand aan de Borchwerf hebben we ook alle nodige maatregelen getroffen om energie te besparen middels LED verlichting in het gehele pand en maar liefst 27 zonnepanelen. 

Hergebruik

De zilvervliesjes, een restproduct dat tijdens het brandproces vrijkomt, wordt momenteel hergebruikt als bodem voor de stallen in een veehouderij. Een mooi voorbeeld van wederom een lokale samenwerking.

Ook voor de jute zakken loopt er een project om deze te laten vermaken tot draagtassen.